vineri, 5 martie 2010

Publicat in Proiecte propuse

Stânca Sfânta Ana din Sinaia

Voteaza articol:
(5 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
· 4.898 afisari

Stanca Sfanta Ana - imagine bazaMotto: „Nu poti pretui daca nu cunosti”

BELVEDERILE DIN SINAIA

Era peste poate sa fi la sfârsit de saptamâna in plimbare la Sinaia si sa nu mergi sa vezi Stânca Sfânta Ana. Pe platforma nivelata de la baza stâncii, care mai exista si astazi, erau mai tot timpul rânduite trasuri iar vizitatorii, in tinute elegante, isi clateau privirea cu panorama superba a orasului, inspirau adânc aerul ozonat si isi alinau setea cu o bere rece de Azuga.

invaluita in legendele muntilor Bucegi, stânca Sfânta Ana a fost la un moment dat locatia unui vechi schit, mica grota si cele câteva inscriptii de pe pereti amintind azi de acest moment. Mai târziu, in 1897, Societatea Carpatina Sinaia, fondata de un grup de drumeti entuziasti dintre care ii amintim doar pe: Tache Ionescu, Bucura Dumbrava, arhimandritul Nifon si Iosif Sângiorgian, a construit aici primul pavilon din lemn, disparut azi.

ASTAZI, acest loc extrem de frumos si de la indemâna oricui, a fost pe nedrept abandonat si apoi uitat. O sageata mâzgalita pe o stânca este aici singurul indicator pe care il poti gasi. Mai apoi, pe marginea drumului care este blocat cu un stâlp metalic, un panou te indeamna sa te intorci daca nu vrei sa te intâlnesti nas in nas cu un urs. Cei care isi iau inima in dinti si merg totusi mai departe, descopara un loc minunat, linistit, sobru prin inaltimea, duritatea si stralucirea stâncii si in acelasi timp prietenos prin calmul panoramei care ti se deschide larg in fata: statiunea Sinaia ghemuita la poalele domoale si impadurite ale muntilor Baiului.

As vrea sa-i intreb ceva pe sinaieni: de când nu ati mai fost la Stânca Sfânta Ana?

Câti dintre copii sau nepotii dumneavoastra au auzit de ea sau când a avut loc ultima excursie cu copii, organizata de una din scolile din zona in acest loc?

Ce putem face in timpul liber când venim la Sinaia? se intreaba pe de alta parte oaspetii statiunii. Unul dintre raspunsurile posibile ar putea fi: mergem la Stânca Sfânta Ana!

Dar distinsii oaspeti nu pot fi primiti oricum, si atunci: ce este de facut?

– locul si imaginea lui (in ilustrate, harti sau monografii) trebuie sa apara in oferta statiunii.

– traseul trebuie marcat cumsecade, deblocat si indicat pe hartile turistice.

– pentru a degaja cimpul vizual este necesara o cosmetizare a vegetatiei ce a invadat locul.

– prin efortul comunitatii locale se pot face minime amenajari ecologice pentru delimitare,

– confort si siguranta adica o balustrada din lemn rotund, câteva banci de lemn si o platforma

– si de ce nu, se poate chiar recladi vechiul pavilion din 1897.

Cred ca pentru orice locuitor sau om de afaceri din Sinaia ar fi o mândrie sa poata participa la realizarea unui astfel de proiect, trecindu-si astfel numele alaturi de ilustrii sai predecesori. Cred de asemeni ca tinerii din scoli ar putea fi primii capabili sa urneasca din nou rotile ruginite ale unui mecanism care a functionat atât de multa vreme cu succes: atitudine si actiune civica. De altfel, toate aceste intâmplari despre Sinaia trebuiesc adunate si spuse, ca sa ramâna in memoria generatiilor viitoare dar si scrise putind fi astfel comercializate ca produs turistic autentic. Lucrurile de valoare disparute trebuiesc recladite, vechile traditii reânodate si, daca ne vom dovedi vrednici, ar fi minunat sa adaugam si noi câte ceva.

Ca si pâna acum nu ne propunem decât sa va informam, sa va prezentam fapte si uneori sa facem sugestii, urmând ca dumneavoastra, cititorii nostri, sa fiti cei in masura sa luati decizii.

Cred ca pentru orice locuitor sau om de afaceri din Sinaia ar fi o mândrie sa poata participa la realizarea unui astfel de proiect, asa ca intrebarea: de unde bani si de unde forta de munca? nu isi are rost. Cred de asemeni ca tinerii din scoli ar putea fi primii capabili sa urneasca din nou rotile ruginite ale unui mecanism care a functionat multa vreme cu succes: activitate civica.

panorama

Sfanta Ana - grotaSfanta Ana 3Chioscul Sfanta AnaSfanta Ana 1Sfanta Ana 2

Arh.MANEA Nicolae Dan

Voteaza articol:
(5 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
· 4.898 afisari
Publicitate
Targul National Imobiliar

  1. marian ilie says:

    Felicitari Dan Manea pentru initiativa ta, pentru deschiderea creata !

  2. In anul 2007 am depus la o anumita primarie un mic proiect cu amenajarea zonei Sf. Ana. Acesta cuprindea poze pentru alcatuirea unui pliant necesar promovarii turistice, un plan cu amenajarea zonei, informatii etc. Nici macar nu s-au obosit sa-mi trimita un raspuns, daramite sa-l ia in calcul!
    Turismul in zona noastra ar functiona altfel daca am promova si alte obiective. Nu avem nu mai Pelesul, Manastirea Sinaia ci avem mult mai multe atractii! Dar motto-ul dv cuprinde tot ce ar mai trebui adaugat! „Nu poti pretui, daca nu cunosti!”

Ce parere ai?