vineri, 5 martie 2010

Publicat in Proiecte propuse

Stânca Franz Joseph din Sinaia

Voteaza articol:
(4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
· 4.553 afisari

stanca Franz JosephMotto: „Nu poti pretui daca nu cunosti”

BELVEDERILE DIN SINAIA

M-am bucurat sa revad splendida panorama a vaii Prahovei si sa regasesc belvederea de pe marea stânca Franz Joseph in buna rânduiala, ingrijita si curata. Câtiva oameni inimosi au grija de acest loc, au amenajat, au marcat si intretin poteca de acces ce pleaca din Poiana Stânii Regale si mai nou, au montat o luneta chiar pe platforma superioara a stâncii. La doar câtiva pasi se afla cea de-a doua platforma, mai mica, si ea in stare buna dar cu vizibilitatea complet blocata de o vegetatie crescuta salbatic si cred ca doar câteva lucrari de toaletare a arborilor din zona ar fi suficiente pentru a remedia aceasta regretabila situatie.

Poiana Stânii Regale ne reaminteste prin denumirea ei de statutul de resedinta Regala al Sinaiei iar numele dat acestei stânci confirma strânsele legaturi care existau cu celelalte monarhii ale Europei la inceputul secolului XX. Poti ajunge aici urmarind traseul serpuit al vechiului drum forestier care se ramifica din drumul Cotei 1400, traversând pe curba de nivel zona impadurita de la poalele Bucegilor. Poiana care se deschide la capatul acestui drum este ea insasi o continua surpriza pentru ca, oriunde te uiti in jur, peisajul iti umple sufletul de bucurie. Dupa o binemeritata si tihnita odihna te poti intoarce apoi pe acelasi traseu, poti coborâ in Poiana Pelesului pe poteca pietruita sau poti urca spre Cota 1400 pe vechiul drum.

Cu toate astea, ajuns aici ai un sentiment de retinere, esti surprins de lipsa de animatie, de lipsa de oameni. Mult prea putini sunt cei care mai cunosc azi acest loc. {i mai putini, ii includ aici si pe sinaieni, sunt cei care mai viziteaza Poiana Stânii Regale si stânca Franz Joseph.

Este de vina poate drumul de acces. Se vede insa clar ca initial el a fost bine realizat si ceea ce ii lipseste de prea multa vreme este intretinerea. Starea proasta a drumului nu ii impiedica insa pe unii sa faca adevarate raliuri cu masini de teren sau ATV-uri si lucrul asta chiar ar trebui sa inceteze. Aici, ca si spre Cota 1400, cred ca poate functiona cu succes un transport in comun organizat si ecologic, asa cum se cuvine in interiorul Parcului Natural Bucegi.

Poate ca gardul de sârma ghimpata care nu te lasa sa intrii in Poiana sa fie cauza, sau desele panouri de avertizare care nu te lasa de fapt sa faci nimic. Ideea de protectie a unei zone de rezervatie nu exclude prezenta omului. Daca nu pentru oameni, atunci pentru cine conservam aceste nepretuite bucati de peisaj si de natura. Suntem atentionati sa nu parasim potecile amenajate dar nu exista nici un traseu organizat in acest scop. Este interzis sa culegem flori dar faptul ca aici nu s-a mai cosit sau pasunat de mult a dus deja la disparitia unor plante obisnuite cu un alt ciclu si regim de viata.

Comentind cu un amic titlul campaniei Salvati Sinaia, mi-a spus zimbind amar: da, trebuie sa o salvam de noi insine. Cam asa par sa stea lucrurile si in acest caz cu toate ca, belvederea de pe stânca Franz Joseph arata ca se poate si altfel. In fapt, falsul conflict dintre natura si om despre care unii vorbesc, in care omul este cel care a invadat natura, nu va putea fi transat in favoarea niciuneia din parti, singura varianta fiind echilibrul, respectul reciproc si  convietuirea.

panorama

vedere 4

vedere 6

vedere 7

vedere 5

vedere 2

vedere 3

vedere 1

Arh.MANEA Nicolae Dan

Voteaza articol:
(4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
· 4.553 afisari
Publicitate
Targul National Imobiliar

Ce parere ai?