vineri, 5 martie 2010

Publicat in Proiecte propuse

Piscul Cainelui din Sinaia

Voteaza articol:
(10 voturi, medie: 4,10 din 5)
Încarc...
· 13.574 afisari

izvorMotto: „Nu poti pretui daca nu cunosti”

BELVEDERILE DIN SINAIA

Plecând de la baza versantului, din zona centralei electrice, un drum forestier care serpuieste pe povârnisul Baiului te duce pe nesimtite si parca fara efort in poiana de la Piscul Câinelui. Aproape oriunde te-ai afla in Sinaia poti vedea releul si cabana de la Piscul Câinelui si asta pentru ca orasul si cabana sunt situate pe malurile opuse ale riului Prahova. Acest loc ramâne si azi singurul punct amenajat si accesibil de unde poti admira panorama orasului Sinaia suprapusa pe fundalul muntilor Bucegi.

Atractia turistica a acestui loc a fost sesizata si vaorificata inca din 1897, an in care Societatea Carpatina Sinaia, fondata de un grup de drumeti entuziasti dintre care ii amintim din nou pe aceiasi: Tache Ionescu, Bucura Dumbrava, arhimandritul Nifon si Iosif Sângiorgian, a construit aici primul pavilon din lemn, inlocuit mai tirziu de o cabana care mai exista si azi. Ajuns la Piscul Câinelui, dupa o plimbare reconfortanta de 45 de minute, in afara de surpriza placuta a unui peisaj deosebit te puteai racori cu apa izvorului din poiana sau cu o bere rece de Azuga pentru ca mai apoi, sa cobori in oras fie pe acelasi drum fie pe o poteca care urmareste curba de nivel si iese spre Valea Rea, in zona Garii, poteca complet uitata si abandonata azi. Uitat si abandonat este si proiectul realizat prin 1988 pentru Piscul Câinelui, care cuprindea atit un restaurant panoramic in locul vechii cabane dar si o linie de telegondola care il unea cu orasul, pe acelasi principiu pe care functioneaza vf.Tâmpa pentru Brasov.

Revenind insa la ziua de azi, constatam ca punctul de pornire intr-o astfel de drumetie este din pacate neamenajat si prost semnalizat. Dupa doar citiva pasi un panou te avertizeaza ca drumul forestier este in lucru si cabana inchisa pentru reparatii. Dar nu calitatea drumului, care de altfel se prezinta intr-o stare foarte buna, te ingrijoreaza, ci faptul ca drmul este pustiu. Nu mai merge nimeni la Piscul Câinelui.

Un joc nefericit de legi, imparteli si intelegeri au transformat acest loc de interes public intr-un spatiu privat iar consecita acestui regretabil fapt e ca sinaienilor le-a fost confiscat privilegiul unei frumoase plimbari la Piscul Câinelui. Cind vine vorba despre acest obiectiv toata lumea este tacuta si tot ce putem vedea este ca vechea cabana a fost exitinsa.

Dar in ciuda tuturor acestor nefericite intâmplari, drumul de acces este inca public, in afara zonei ingradite mai exista mult spatiu si nu vad nici un motiv pentru care pe terenul disponibil sa nu se reamenajeze un loc de popas ca punct terminus si motivatie pentru o plimbare la Piscul Câinelui, redind astfel  sinaienilor acest loc pierdut, iar asta poate face obiectul unui proiect de interes local promovat, sustinut si finantat chiar de sinaieni.

panorama

vedere 1

vedere 2

vedere 3

vedere 5

vedere 6

vedere 7

vedere 4

Pavilion

Arh.MANEA Nicolae Dan

Voteaza articol:
(10 voturi, medie: 4,10 din 5)
Încarc...
· 13.574 afisari
Publicitate
Targul National Imobiliar

  1. este o mare bataie de joc la adresa turistului

  2. eu am fost de mic copil in multe statiuni dar cea mai frumoasa este sinaia si mai ales la piscu cainelui

  3. mergind an de an la „Piscul Cainelui” de mic copil si acum la rindul meu merg cu baiatul meu la …..pe linga cabana nu pot decit sa ma mir de bataia de joc la care sintem supusi zi de zi din partea unor avari de joasa speta.ma refer la „privatizarea” unui obiectiv turistic ceea ma face sa ma gindesc ca in acest fel se pot vinde pe interese sau spagi toate cabanele din muntii Bucegi si numai …

    sincer, un sentiment de scirba mai puternic decit cel pe care il simt la noi in tara din cauza unor asa oameni(astia nu sint romani) , nu l-am simtit nici in tarle din lumea a treia

    jalnica primarie cea din Sinaia, de a permis asa ceva

  4. In 1992 am fost la fosta minunata cabana cu colegii de liceu si am revenit in 2006 dar de la intrare ma intampinat maestuos un caine(la propriu)dupa care apare un nene slinos si-mi spune ca e acum proprietate privatasi dupa ce i-am dat fix 11 tigari mi-a spus cine e proprietarul(PETRICA ROMAN)locatie care nu apare in declaratia de venit a domniei sale dar asta e mai putin important ce este esential e ca si-a batut joc de un obiectiv turistic RUSINE.

  5. Am fost in tabara acolo in 1985, iarna, o splendoare! Eram curioasa ce evolutie a avut aceasta frumoasa cabana. Daca e adevarat ca a devenit proprietate privata, interzisa de fapt publicului, e cu atat mai rau. Mare pacat…

  6. am o intrebare va rog : izvorul este mai sus in poiana sau este si el ingradit ? multumesc

Ce parere ai?