luni, 2 iulie 2012

Publicat in Home

Omagiu rotarian pe Valea Prahovei pentru un OM de prestigiu european: marele roman Take IONESCU

Voteaza articol:
(2 voturi, medie: 4,50 din 5)
Încarc...
· 3.515 afisari

“Lemn bun ori lemn rau- tot o cenusa, dar nu aceeasi flacara”. Cu aceste cuvinte a insotit un muntean batran, de pe Valea Prahovei, litaniile, pomenirea si rugaciunile rostite la funeraliile, de la Sinaia, de acum 90 de ani, ale marelui roman Take Ionescu.

Se stinsese, la 22 iunie 1922, la Roma si fusese adus, spre a-si dormi somnul vesniciei in pamantul de acasa, cel considerat un adevarat “ tezaur national” si al carui drum in viata incepuse, in toamna anului 1858, la Sinaia.

Avocat, om politic, parlamentar, ministru de Externe si prim ministru – toate acestea au fost trepte pe care Take Ionescu le-a urcat, consolidandu-si prestigiul european. Iar prahovenii se cuvine sa-i eternizeze memoria acestui mare OM.

Un important pas a fost facut, dupa o indelungata perioada de uitare, la initiativa si cu sustinerea rotarienilor din Ploiesti, acum trei ani, cand a fost dezvelita, in centrul orasului, statuia lui Take Ionescu. Era o continuare fireasca, dupa ce o valoroasa si binemeritata carte ii fusese dedicata „marelui roman si marelui european“ de profesorul Paul Popescu.

Astazi 1 iulie, in ziua in care se implinesc noua decenii de la stingerea din viata a lui Take Ionescu, se mai scrie o pagina a neuitarii pe care acesta o merita…

Membrii Clubului Rotary Valea Prahovei au omagiat personalitatea acestuia, in cadrul unei ceremonii ce a inceput la ora 10,30 la „Mausoleul Take Ionescu” din curtea Manastirii Sinaia.

Manifestarea a fost initiata de presedintele Fundatiei Rotary de la nivelul Districtului 2241 Romania – Republica Moldova – Martha Maria Mocanu, cea care a sustinut constant, in calitatea sa de rotarian si de prahoveanca, promovarea personalitatilor ale caror “radacini” si activitate sunt legate de acest oras. Meritul este in egala masura si al presedintelui clubului Sinaia – arhitect Dan Nicolae Manea –  care a inteles sa fie in serviciul semenilor – asa cum cere crezul rotarian – strangand in jurul unor proiecte colegi de club si de breasla, dar si oameni din diverse alte domenii, dar mai ales promovand ceea ce da forta, inspiratie si viitor oricarei generatii: cultura, istoria, educatia.

“Nedreptăţile pe care mi le-au făcut alţii, nu cer nimănui să le regrete, căci eu le uit; acelea pe care le-am făcut eu altora, nu cer nimănui să le uite, căci eu le regret”.

Take Ionescu era bun, bun în toată puterea cuvântului, nu a fost om care să bată la uşa lui fără să-şi vadă durerea alinată, sau nevoia împlinită, dând cu aceeaşi dărnicie din tezaurul statului, ca şi din punga lui. Sufletul lui te câştiga definitiv şi fără de rezerve, fiindcă dintr-însul se desprindeau luminoase şi într-o măsură neîntrecută bunătatea, înţelegerea aproapelui şi intuiţia profetică a lucrurilor.

Era mai presus de toate un om fermecător. Dar farmecul lui nu izvora atât din inteligenţa, cât din sufletul său. Inteligenţa lui era sclipitoare, vie, receptivă, înţelegătoare, adaptabilă la orice mediu şi la orice împrejurări, însetată de noutate. Totul îl interesa şi totul îl pasiona, conversaţia lui era de asemenea plină de colorit, amintiri, anecdote, descrieri de o minunată putere evocatoare, observaţiuni subtile, un orizont larg întinzându-se cu mult peste contingentele locale şi judecăţile momentane. I.G. Duca, Amintiri politice, vol.III,

Take Ionescu (n. 13 octombrie 1858, Ploieşti – d. 21 iunie 1922, Roma), om politic, jurist, diplomat, s-a remarcat în viaţa politică prin calităţile sale de orator talentat şi a produs prima mare scindare a conservatorismului românesc, fondându-şi propriul partid. În perioada Vechiului Regat, Ionescu s-a remarcat îndeosebi în funcţia de ministru al Cultelor şi Instrucţiunii publice şi ca ministru de Finanţe. Porecla sa „ Takita Gura de aur”. Regele Carol I l-a considerat cel ma inteligent roman din timpul domniei sale. Teza sa de doctorat a fost carte clasica pentru juristi multa vreme.

Războiul mondial i-a asigurat un nume nepieritor în istoria întregirii neamului nostru. Cu extraordinara sa putere de intuiţie Take Ionescu a înţeles din prima clipă că a sunat ceasul cel mare al realizării visului nostru secular şi, fără alte preocupări lăturalnice, a pus toată inteligenţa, tot talentul, toată munca lui în slujba înfăptuirii României Mari.

Casa lui Take Ionescu se afla in Sinaia pe strada cu acelasi nume la Nr.2 in apropierea Manastirii Sinaia.

Dupa repatriere, corpul neinsufletit este transportat la Manastirea Sinaia, unde este inhumat pe 01.07.1922 la Manastirea Sinaia. Sargofagul se afla in interiorul unui mausoleu executat prin reamenajarea uneia dintre chiliile ale Manastirii dupa un proiect realizat de arh.Petre Antonescu. Mormântul si bustul lui Take Ionescu ce se afla la Mănăstirea Sinaia, sunt opere ale sculptorului Emil Wilhelm Becker

Florile asezate astazi, intru omagiu si pretuire, la mormantul lui Take Ionescu, vor innobila nu numai memoria unei mari personalitati, ci si mesajul testamentar atat de actual pe care acesta ni l-a lasat pentru prezent si pentru timpul ce va sa vina:

Din imprejurarile de azi, Romania trebuie sa iasa intreaga si mare !„.

We cannot display this gallery

Voteaza articol:
(2 voturi, medie: 4,50 din 5)
Încarc...
· 3.515 afisari
Publicitate
RAPORT DE ANALIZA Piata Imobiliara

Ce parere ai?