sâmbătă, 13 februarie 2010

Publicat in Proiecte propuse

Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013

Voteaza articol:
(5 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...
· 6.685 afisari

Festivalul Olimpic al Tineretului European costă 83 milioane de euro, România este dispusă la cheltuieli mari pentru o competiţie sportivă care contează pentru imaginea ţării

Autorităţile locale de pe Valea Prahovei au cerut cofinanţare pentru jumătate din această sumă, iar banii vor veni de la buget, după cum a promis ministrul Elena Udrea. Ministerul Turismului va da câte 6 milioane de euro pe an pentru efectuarea lucrărilor de infrastructură necesare acestui festival sportiv

==============

Pârtiile de pe Valea Prahovei aşteaptă o cosmetizare pentru FOTE

Peste patru ani România va organiza, pe Valea Prahovei, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), o competiţie rezervată sportivilor din Europa cu vârste de până la 18 ani. Organizatorii români spun că aceasta este cea mai amplă manifestare sportivă găzduită de ţara noastră după Universiada din 1981, amploare care va scoate din bugetul ţării noastre suma de 83 de milioane de euro. La atât au estimat autorităţile locale implicate în acest proiect, banii fiind destinaţi, printre altele, realizării unor lucrări de infrastructură, cel mai important capitol la care trebuie să lucreze organizatorii acestei competiţii.

Cel puţin aşa susţine primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, care este şi preşedintele micro-regiunii turistice Bucegi, cel care a spus ieri că pentru realizarea lucrărilor de infrastructură necesare probelor din cadrul acestei competiţii este nevoie de aproximativ 83 de milioane de euro.

Jumătate din aceşti bani vor veni din bugetele locale ale localităţilor implicate în organizarea FOTE, dar pentru că nu sunt suficienţi bani autorităţile locale au cerut ca pentru restul de 50 la sută banii să vină de la stat.

24 de milioane de euro de la Ministerul Turismului

Noul ninistru al Turismului, Elena Udrea, prezentă şi ea la întâlnirea cu autorităţile locale din Prahova şi Braşov, a promis că va sprijini acest proiect şi i-a asigurat pe organizatori că vor avea banii de la stat.

“Ne asumăm sprijinirea în vederea obţinerii fondurilor de care este nevoie. (…) Suntem într-un proces de monitorizare şi neîndeplinirea tuturor paşilor poate duce la retragerea statutului de ţară organizatoare. Suntem dispuşi ca partea de cofinanţare să o solicităm noi de la bugetul de stat şi să o asigurăm către autorităţile locale”, a spus Elena Udrea, care ştie că ministerul pe care îl conduce poate asigura 24 de milioane de euro, câte şase milioane de euro pe an, pentru lucrările de infrastructură necesare bunei organizări a festivalului. Cele 83 de milioane de euro vor fi folosite de autorităţile locale pentru construirea mai multor pârtii, amenajarea şi omologarea internaţională a pârtiilor deja existente, construirea unui stadion, a unor trambuline şi a câtorva poligoane pentru proba de biathlon.

România a fost desemnată, la sfârşitul anului trecut, ţară organizatoare a FOTE, competiţie care urmează să se desfăşoare pe Valea Prahovei şi în Braşov în februarie 2013. La festival sunt aşteptaţi, potrivit organizatorilor, 1.500 de sportivi din peste 45 de ţări, însoţiţi de antrenori şi staff tehnic, dar şi 1.000 de jurnalişti din toată lumea şi câteva mii de turişti

SURSA: www.realitatea.net

===================================

Potrivit primarului din Buşteni, Emanoil Savin, localităţile braşovene vor organiza, cu precădere, întrecerile la disciplinele pe gheaţă, în timp ce oraşele prahovene vor găzdui câte două-trei competiţii, în funcţie de infrastructura de care dispun.

La Buşteni, spre exemplu, este nevoie de finanţărea costrucţiei unei noi pârtii de schi – Kalinderu 2, dar şi pentru realizarea Pârtiei olimpice de schi-fond Kalinderu-Valea Cerbului. Suma necesară pentru acest proiect este de aproximativ 5,5 milioane de euro.

Astfel, potrivit primarului Savin, în staţiunile din judeţul Braşov vor fi concentrate competiţiile de hochei pe gheaţă, patinaj viteză, biathlon, schi-sărituri, iar staţiunile din Prahova vor organiza probele de schi cross (pe Valea Cerbului din Buşteni), schi alpin (Valea lui Karp – Sinaia), snowboard (în sinaia, pe Valea Dorului) şi slalom uriaş, la Azuga, pe Pârtia Sorica.

“Pârtiile de snowboard sunt cele din Valea Dorului, care sunt excelente. Acolo mai trebuie doar să montăm o nouă instalaţie de transport pe cablu şi o instalaţie de zăpadă artificală”, a precizat pentru NewsIn primarul din Sinaia, Vlad Oprea.

“Mai avem încă un proiect, pentru proba de schi alpin, modernizarea Pârtiei Karp va fi gata în februarie 2009. Şi tot în februarie aşteptăm un expert al Federaţiei Olimpice de Schi care vine să omologheze pârtiile din Sinaia”, a mai spus Oprea. El a adăugat că proiectele sunt realizate, iar în lunile următoare staţiunile de pe Valea Prahovei vor obţine finanţare pe fonduri europene pentru toate aceste modernizări.

SURSA: www.gandul.info

=======================================

Festivalul Olimpic al Tineretului European, competiţie ce va fi găzduită de România în iarna anului 2013, îi determină pe primarii localităţilor de pe Valea Prahovei să-şi canalizeze atenţia asupra dezvoltării domeniilor schiabile. Sinaia va avea o cu totul altă faţă peste câţiva ani, atunci când pe Masivul Furnica vor exista tunuri pentru zăpadă artificială şi câteva instalaţii de transport pe cablu noi.

Aşa amărâtă cum e ţara asta, România se mai gândeşte la turism. Asta în ciuda faptului că lupta cu staţiunile din străinătate este pierdută din start. În Austria, TVA-ul pentru transportatorii pe cablu este de numai 6%. Iar cei de acolo sunt tare furioşi pentru că italienii plătesc numai 4%. În plus, dobânzile la credite sunt cam de zece ori mai mici.

La noi, orice instalaţie de transport pe cablu trebuie achiziţionată printr-un leasing ce nu se poate întinde pe o perioadă mai lungă de cinci ani. Astea sunt legile! Nimeni nu-şi permite să blocheze sume de ordinul milioanelor de euro într-un domeniu ce are activitate numai câteva luni pe an. Dincolo, lucrurile stau cu totul altfel. În plină criză, în Italia au scăzut dobânzile la creditele ce au ca destinaţie finanţarea lucrărilor din turism. De la 1,6%, acum se achiziţionează credite cu 0,9% dobândă. O adevărată pomană în comparaţie cu ceea ce practică băncile din România. Aşa se explică preţurile mici practicate în staţiunile din străinătate.

LINII DUBLATE
Pentru practicanţii sporturilor de iarnă de la noi, Sinaia este considerată “perla staţiunilor montane”. Toată crema Bucureştiului şi-a construit o casă la poalele muntelui, astfel că pârtiile de pe Masivul Furnica sunt pline în fiecare week-end de oameni cu bani din Capitală. Localnicilor nu prea le convine lucrul acesta, dar recunosc că de la Bucureşti vin banii fără de care nu mai poţi face un pas. În ultimii patru ani, numărul instalaţiilor de transport pe cablu care urcă din Sinaia spre Cota 2.000 s-a dublat.

Vechea telecabină, care merge şi acum pe munte, respiră mai uşurată de când s-a construit telegondola ce pleacă de la marginea staţiunii şi ajunge la Cota 1.400 precum şi telescaunul ce merge paralel până spre 2.000 de metri altitudine. E adevărat, ideal ar fi fost să se construiască o telegondolă de la gară, care să meargă direct pe munte. Unii îşi imaginează că nu ar fi târziu nici acum să apară o astfel de instalaţie de transport pe cablu, dar muntele este destul de aglomerat în acest moment şi nu ar mai suporta încă o linie de teleferic.

S-A ASFALTAT DRUMUL
Autostrada Bucureşti – Braşov va trece pe la Sinaia pe Munţii Baiului, dar va exista o bretea specială, care va face legătura direct cu telegondola. Până atunci, trebuie spus doar că accesul spre staţia de jos este mult mai facil după ce drumul a fost asfaltat şi se poate circula în condiţii normale cu orice automobil. Turiştii care vin la Sinaia cu trenul au posibilitatea de a ajunge atât la telecabină, cât şi la telegondolă cu autobuzul.

Şi în iarna ce urmează, autorităţile locale intenţionează să interzică accesul auto pe “drumul de Cotă”, excepţie urmând să facă doar maşinile care se ocupă de aprovizionarea cabanelor din zonă, precum şi turiştii ce vor fi cazaţi la Hotel Cota 1.400. “Facem acest lucru deoarece costurile pentru deszăpezirea acestui drum sunt foarte mari. Nu ne permitem să aruncăm banii pe fereastră. În plus, turiştii au posibilitatea să ajungă pe munte folosind instalaţiile de transport pe cablu, care sunt mult mai rapide”, e precizat primarul Vlad Oprea.

LUCRĂRI PE CARP
Anul trecut a fost amenajat “Drumul de Vară”, astfel că această pârtie a devenit practicabilă şi pentru schiorii lipsiţi de experienţă. Vara aceasta a fost rezolvată şi problema Carpului. S-au efectuat lucrări de amenajare la pârtiile Papagal şi Târle. Prima va fi destinată numai amatorilor de free-ride, în vreme ce a doua va fi gazda probei de Slalom ce va avea loc în februarie 2013, cu ocazia Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE).

“Lu­na aceasta, pârtia Târle va fi omologată FIS. Aşteptăm să vină un reprezentant al Federaţiei Internaţionale de Schi în România pentru a putea face acest lucru. Zona de sosire va fi în platul si­tuat mai sus de Cota 1.500, lângă staţia meteo. Noi am vrut să du­cem pârtia până la 1.400, dar acolo este prea îngust şi a trebuit să ne oprim în altă parte. Acolo avem loc şi pentru mon­ta­rea unei tribune, aşa cum cer standardele internaţio­na­le”, a explicat Oprea.

De asemenea, în dreapta “Drumului de Vară” a mai fost amenajată o variantă de coborâre, destul de îngustă şi abruptă, care ajunge până la Cota 1.400.

SURSA: www.jurnalul.ro

=========================================

Primăria Predeal vrea să aloce peste 17 milioane de lei, fără TVA, pentru amenajarea pârtiilor de schi din staţiune, astfel încât acestea să îndeplinească standardele internaţionale necesare organizării Festivalului Olimpic pentru Tineretul European din 2013.

“Este vorba despre îmbunătăţirea unei suprafeţe de peste 22 de hectare de pârtie, pe care se vor desfăşura competiţiile la Festivalul Olimpic . Organizarea unui astfel de eveniment cere îndeplinirea anumitor standarde internaţionale, printre care dotarea cu sisteme de avertizare şi informare sau creşterea gradului de siguranţă a pârtiilor. Totodată, vor trebui efectuate drenuri pentru a împiedica apariţia formaţiunilor de gheaţă şi amenajate locuri de belvedere”, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Radu Constantin, inspector la primăria Predeal.

El a adăugat că valoarea estimativă a proiectului este de 17,09 milioane lei, fără TVA, iar perioada de execuţie a lucrărilor este de doi ani.

“Lucrările se vor derula pe o perioadă de doi ani, însă acestea vor fi făcute periodic pentru că vremea nu ne permite să lucrăm tot timpul anului, şi vor fi dura practic circa şapte luni”, a spus Constantin.

Primăria va organiza, în iulie, o licitaţie pentru a desemna firma care se va ocupa de proiect.

Investitorii interesaţi trebuie să depună o garanţie de participare de 300.000 de lei şi o garanţie de bună execuţie de 7% din valoarea contractului, se arată într-un anunţ al primăriei Predeal.

Totodată, firmele vor trebui să demonstreze că în ultimii trei ani au obţinut profit şi că au înregistrat o cifră de afaceri de minim 35 milioane de lei.

Potrivit anunţului de licitaţie, câştigătorul se va ocupa de reactualizarea proiectului tehnic şi de lucrările de execuţie.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 13 iulie.

Finanţarea proiectului se va face, în principal, prin fonduri locale şi de la bugetul Ministerului Turismului.

Ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European din 2013, competiţie care se desfăşoară o dată la doi ani, va fi organizată, în perioada 16 – 23 februarie 2013, pe Valea Prahovei şi în zona Braşov – Râşnov.

Braşovul va găzdui sporturile pe gheaţă, probele de sărituri cu schiurile se vor desfăşura la Râşnov, iar competiţiile de schi alpin şi snowboard vor avea loc la Sinaia. Totodată, la Predeal va fi amenajat satul olimpic, iar centrul media va fi la Sinaia.

SURSA: www.mediafax.ro

==============================

Brasov: Festivalul Olimpic European pentru Tineret

Braşovul, alături de oraşele Predeal, Râşnov, Sinaia, Buşteni şi Azuga, va fi gazda Festivalului Olimpic European pentru Tineret, care se va desfăşura în perioada 16-23 februarie 2013.

Brasov: Festivalul Olimpic European pentru Tineret Primarul George Scripcaru a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că la Braşov vor avea loc festivităţile de deschidere şi închidere ale festivalului. De asemenea, în municipiul Braşov şi probabil şi la Predeal, la baza pârtiei de schi Cioplea, se va construi satul olimpic.

Probele sportive din cadrul festivalului olimpic sunt schi alpin care se va desfăşura la Sinaia, Buşteni şi Azuga, biatlonul şi schi fond la Predeal, short track, hochei şi patinaj la Braşov, iar săriturile la Răşnov, unde se vor construi trambuline speciale.

La eveniment sunt aşteptaţi 1.700 de sportivi din 42 de ţări europene şi 300 de persoane din staff-ul participanţilor.

Pentru organizarea acestui festival, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, împreună cu Primăria municipiului Braşov şi Asociaţia Microregiunea Munţii Bucegi, a început discuţiile cu reprezentanţii Comitetului Olimpic European în urmă cu doi ani. Candidatura României a fost aprobată după mai multe întrevederi dintre factori de decizie din Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din oraşele implicate şi evaluări făcute de experţii Comitetului Olimpic European.

Iniţial pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, FOTE 2013 au candidat România şi Norvegia. Norvegia s-a retras ulterior, România fiind singura candidată pentru organizarea acestei competiţii.

Hotărârea a fost luată în zilele de 21-22 noiembrie la Istanbul, în Turcia, unde s-au desfăşurat lucrările celei de a 37-a ediţii a Adunării Generale a Comitetelor Olimpice Europene, eveniment care a coincis cu celebrarea a 100 de ani de existenţă a Comitetului Naţional Olimpic al Turciei.

Începând din anul 1991 şi până în 2007, festivalul, care are o ediţie de iarnă şi una de vară şi se organizează din doi în doi ani, a fost găzduit de Italia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Portugalia, Slovacia, Danemarca, Finlanda, Spania, Slovacia, Franţa, Spania, Serbia.

Ediţia de vară 2013 a Festivalului Olimpic European pentru Tineret se va desfăşura în localitatea Utrecht din Olanda, la care a mai candidat şi oraşul Brno din Cehia.

SURSA: www.sport365.ro

Voteaza articol:
(5 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...
· 6.685 afisari
Publicitate
RAPORT DE ANALIZA Piata Imobiliara

  1. marian ilie says:

    Informatii deosebite, informatii ce ar trebui sa ne dea incredere in zona. Iata un mod de a iesi mai repede din criza. Sa incepem lucrul, sa cheltuim suta de milioane de euro cu cap! Ar trebui sa se inceapa din acest an…

  2. Dl. primar Vlad Oprea din cate stiu nu mai este presedintele Asociatiei Turistice Microregiunea Bucegi. Se pare ca actualmente aceasta functie este ocupata de primarul Rasnovului!
    Intr-adevar, acel festival poate fi o ocazie deosebita pentru turismul din zona noastra insa in cadrul proiectelor ce vor fi implementate in zona montana trebuie urmarit cu atentie daca se respecta legislatia comunitara de mediu!
    Ce stiu foarte putini este ca Bucegii sunt sit de importanta comunitara…nu mai sunt doar ai nostri! Iar Asociatia Microregiunea Bucegi desi reuneste mai multe orase si doua consilii judetene si-a dovedit „profesionalismul” cu harta 3D a Bucegilor, presarata de zeci de erori!

Ce parere ai?