miercuri, 17 martie 2010

Publicat in Home

Directioneaza 2% din impozitul pe venit datorat

Voteaza articol:
(3 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...
· 9.848 afisari
Poti face o FAPTA BUNA printr-un gest care NU TE COSTA NIMIC … Directioneaza  2% din impozitul datorat statului catre Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei”.

Ce reprezinta 2%?

Contribuabilii persoane fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual datorat Statului, conform Art. 57 alin. (4) si Art. 84 alin. (2) din Ordonanta  de Urgenta a Guvernului nr.138/2004 pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal nr. 571/2003 si aplicata prin Legea nr. 163/2005.

Astfel persoanele fizice pot sponsoriza entitatile nonprofit care functioneaza conform OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Cine dispune?

Dumneavoastra, contribuabilul:

Puteti directiona 2% din impozitul datorat pe venitul anual catre o asociatie sau fundatie prin completarea Anexei 230 de la formularul de Declaratie de impozit pe venitul anual.

Cat cheltuiti?

Nimic!

Aceasta suma este o parte a bugetului de stat care este directionata de catre dumneavoastra catre o asociatie sau fundatie.

Astfel va puteti implica fără nici un fel de costuri suplimentare, în susţinerea unor cauze sociale importante.

De cand?

Incepand cu anul fiscal 2006 (1 ianuarie-31 decembrie 2006).

Termenul de depunere a declaratiei de venit global este 15 mai 2010.

Cui directionati acesti bani?

Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei” este o organizatie neguvernamentala, inregistrata ca persoana juridica in martie 2000. Pentru detalii privind activitatea noastra click aici.

Fiind o organizatie nonprofit, resursele noastre sunt limitate iar marea majoritate a activitatilor noastre sunt realizate prin sponsorizari si donatii.

Pentru ce?

Spre deosebire de stat, noi va spunem ce se intampla cu impozitele voastre

Toate programele oferite de Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei” au ca scop principal dorinţa de a ajuta („A servi mai presus de sine”), încercându-se sa atingă aceasta prin:

1. Întreţinerea prieteniei ca pe o oportunitate de a-i ajuta pe ceilalţi;
2. Aderarea, nu doar la înalte principii etice  în viaţa personală şi în afaceri, ci şi recunoaşterea valorii fiecărei activităţi care se dovedeşte folositoare umanităţii;
3. Întărirea şi stimularea activităţilor responsabile private, profesionale şi publice;
4. Cultivarea bunăvoinţei pentru promovarea  înţelegerii internaţionale şi a păcii omenirii, prin comunitatea mondială a profesiilor umane, unite prin dorinţa de a ajuta..

In acest sens Asociatia „Clubul Rotary dezvolta mai multe programe care sa acopere problematica deosebit de complexa din domeniul educatiei si protectiei copilului, conservarii si reabilitarii monumentelor istorice si antropice din Valea Prahovei precum si provovarea elitelor din domeniul cultural, artistic si sportiv.

Ne-ar onora sa ne fiti alaturi!

Cum se procedeaza?

Persoanele fizice care au realizat, in anul 2009, venituri din salarii si care solicita virarea unei sume de pana la 2% din impozitul anual catre Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei” completeaza in Declaratia de venit global, Anexa 230: „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual”. La cerere se anexeaza cate o copie dupa formularul 210 „Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii”. Cod 14.13.04.13. Declaratia de venit global se depune la Administratia Finantelor Publice personal sau prin posta.

33

DESCARCA aici:

Declaratia 230 – pentru contribuabilii cu venituri din salarii

Declaratia 200 – pentru contribuabilii cu (si) venituri din alte surse

Cand ajung banii in contul organizatiei?

Virarea acestor sume catre organizatie se face de organul financiar competent, respectiv Administratia Finantelor Publice, pana la data de 31 decembrie 2010.

Veti sti daca ati fost de folos?

Bineinteles!

Daca Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei” se va bucura de increderea si sprijinul dumneavoastra, va anunta public suma virata in contul asociatiei si modul in care a fost cheltuita.

Care sunt datele ?

Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei”

Codul de identificare fiscala (codul fiscal):  12565220

Contul organizatiei in format IBAN: RO43RZBR00000600.12177969
deschis la Raiffeisen Bank – Agentia  Sinaia

Tel: 0720900669; Fax: 0244311211

E-mail: contact@rotarybvp.ro

Website: www.rotarybvp.ro.ro

Pentru mai multe informatii legate de activitatile noastre, va rugam nu ezitati a ne contacta!

Va multumim!

=======

INFORMATII preluate de pe site-ul www.doilasuta.ro

Resurse informative:

INFO SUPLIMENTAR:

La fel ca in fiecare an, Ministerul de Finante Publice ne pune la dispozitie datele privind campania 2% pentru anul fiscal 2008 (campania anului 2009).

Din numarul total de persoane care au avut capacitatea de a redirectiona cei 2% din impozitul datorat la stat, au facut uz de aceasta prevedere 1.326.806 persoane. Se poate observa o usoara crestere fata de anul trecut cu 17,18% cand numarul celor care au directionat a fost de 964.000 de persoane.
Suma directionata pentru anul fiscal 2008 este de 109.756.460 RON, o dublare a sumei de anul trecut in care s-au directionat  48 de milioane de lei. La fel ca si anul fiscal 2007, aceasta crestere nu se datoreaza in principal cresterii numarului de persoane care au directionat ci mai degraba prin cresterea sumei directioante.
Situatia pe judete a sumelor directionate sta in fel urmator: in top se afla judetele Cluj, Iasi, Gorj si Timis iar la polul opus, judetele care au directionatat cel mai putin sunt: Giurgiu, Teleorman si Calarasi.
Distributia sumelor si a persoanelelor care au redirectionat 2% pe judete, asa cum au fost trimise de la Ministerul de Finante Publice, le puteti descarca aici.

Sistemul „2%” permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala. Este un sistem prin care cetatenii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intampla cu impozitele lor.

Ce trebuie sa fac?
Depinde… daca sunteti contribuabil (daca vreti sa directionati un procent din impozitul dvs.), daca sunteti un angajator (si vreti sa aflati ce obligatii va revin in cadrul acestui sistem) sau daca sunteti o organizatie (vreti sa aflati cum puteti beneficia de acest sistem): puteti vizita sectiunile corespunzatoare din site.
Sistemul 2% este destul de usor de folosit si adminstrat.

Cui pot directiona?
Puteti directiona 2% din valoarea impozitului dvs. catre o organizatie neguvernamentala. Alegeti pe cat posibil organizatii pe care le cunoasteti sau de care ati mai auzit pentru a fi siguri ca banii sunt folositi cat mai eficient. Domeniul in care doriti sa activeze organizatia depinde numai de dvs.; ganditi-va insa ca acesti banii pot rezolva probleme din jurul dvs. care va afecteaza sau afecteaza comunitatea in care traiti.
Copiii, educatia, varstnicii, somerii, persoanele bolnave sau cu nevoi speciale, protectia mediului sau a animalelor, cultura, cercetarea sunt doar cateva din domeniile in care un procent din impozitul dvs. poate avea cu adevarat un impact.

Informatii despre prevederea 2%

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate partile implicate – cetateni, organizatii si stat:

* este un mecanism democratic ce contribuie la transparenta politicii fiscala si bugetare
* asista organizatiile neguvernamentale in eforturile lor de a solutiona diferite probleme sociale
* le permite cetatenilor sa contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fara a genera insa un cost suplimentar
* degreveaza bugetul de stat avand in vedere ca serviciile oferite de organizatiile neguvernamentale sunt in general de calitate buna si eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece organizatiile neguvernamentale mobilizeaza resurse financiare din surse diferite si multe implica munca voluntarilor
* creeaza o legatura intre stat, cetateni si organizatii contribuind astfel la dezvoltarea societatii civile si a capitalului social

Se creeaza un mecanism prin care un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala. A aparut astfel o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sector ONG. Practic cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie” data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est.

Sistemul 1% in Europa Centrala si de Est

Sistemul 1% functioneaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est: din 1997 in Ungaria si din 2002 in Lituania, Slovacia si Polonia. Este posibil ca sistemul sa fie introdus si in Cehia.
In Ungaria aproximativ 33% din contribuabili folosesc acest sistem pentru a directiona o parte din impozitul lor (2%) catre organizatii neguvernamentale sau organizatii cu caracter religios.
Mai multe informatii despre sistemul 1% din alte tari gasiti la www.onepercent.hu

Principii ale sistemului

Pe baza experientei de mai multi ani in special din Ungaria, dar si din celelalte tari in care sistemul functioneaza deja, au fost stabilite o serie de principii pe care sistemul 2% trebuie sa le respecte:

Confidentialitatea relatiei contribuabil – angajator:
are rolul de a proteja contribuabilul in situati in care doreste sa directioneze procentul sau catre organizatii ale caror valori se afla in contradictie cu valorile angajatorului.
(ex. un angajat al unuei companii poluatoare doreste sa directioneze catre o organizatie de protectia mediului).

Confidentialitatea relatiei contribuabil organizatie:
are rolul de a proteja contribuabilul fata de divulgarea unor informatii personale (Nume, venit, adresa, loc de munca) catre organizatia beneficiara fara acordul expres al contribuabilului..

Colectarea licita a fondurilor:
are rolul de a evita aparitia unor mecanisme corupte sau care ofera contribuabilului o compensatie financiara directa in schimbul directionarii. In plus acest principiu trebuie sa asigure faptul ca aceste fonduri ajung la organizatii reale, transparente si eficiente si nu la organizatii fictive, inactive sau afiliate politic.

Perioada de pregatire suficienta:
avand in vedere noutatea acestei metode este necesar ca atat contribuabilii, angajatorii si organizatiile neguvernamentale sa dispuna de o perioada de timp in care sa se poata familiariza cu conceptul de directionare a unui procent din impozit, ca organizatiile sa aiba timp sa-si pregateasca campanile de informare si angajatorii si organele fiscale sa-si pregateasca sistemele de administrare pentru obligatiile care le revin.

Usurinta in utilizare pentru toti actorii implicati:
contribuabil, organizatii neguvernamentale, angajator, autoritati competente.

Eficienta costurilor:
acest sistem trebuie sa genereze costuri suplimentare cat mai mici pentru toate partile implicate.

Transparenta raportarii:
trebuie sa ofere tuturor actorilor implicati o serie de informatii de baza: suma directionata, informatii demografice de baza despre contribuabilii care au ales sa foloseasca acesta facilitate, informatii despre organizatiile care au beneficiat de sume peste un anumit prag.

LEGISLATIEPrevederile normelor metodologice

Normele metodologice pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit au fost publicate in Monitorul Oficial Nr. 115 din 15 februarie 2007. Este vorba de Ordinul Ministrului Finantelor Publice 185 din februarie 2007.

Iata pe scurt ce prevad normele metodologice:

Pentru anul fiscal 2008, contribuabilii au posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil, datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit, in conformitate cu prevederile art. 57 si art. 84 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit, contribuabilii vor depune, la administratia financiara de domiciliu, formularul 230 – Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual. Cei care obtin, pe langa salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 – Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2008, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Formularele pot fi depuse si prin posta, prin scrisoare recomandata, recipisa obtinuta de la oficiul postal reprezentand dovada depunerii declaratiei/cererii in termenul legal prevazut.

Termenul legal pentru depunerea declaratiilor de venit este 15 mai 2009, dupa expirarea acestuia contribuabilii fiind decazuti din dreptul de exercitare a acestei optiuni.”

Prevederile Codului Fiscal (Legea 571/2003)

Capitolul X Venitul net anual impozabil

Art. 84. – (1) Impozitul pe venitul net anual impozabil/castigul net anual datorat este calculat de organul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil/castigul net anual din anul fiscal respectiv, cu exceptia prevederilor art. 67 alin. (3) lit. a).
(2) Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume, reprezentând pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, castigul net anual din transferul titlurilor de valoare, castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.
(3) Organul fiscal competent are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe:
a) venitul net anual impozabil;
b) castigul net anual din transferul titlurilor de valoare;
c) castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.
(4) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (2) si (3) se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
(5) Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere, in intervalul si in forma stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
(6) Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie, privind colectarea creantelor bugetare.
__________
Textul de ma sus reprezinta versiunea consolidata a legii 571/2003 la data de 01.01.2009  conform Legenet Indaco.

Voteaza articol:
(3 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...
· 9.848 afisari
Publicitate
RAPORT DE ANALIZA Piata Imobiliara

  1. marian ilie says:

    Asa voi face !

Ce parere ai?