joi, 11 februarie 2010

Publicat in Home, Proiecte finalizate

Celebrarea Zilei Rotary de lupta impotriva poliomielitei

Voteaza articol:
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
· 6.966 afisari
text_intro

Luminile Rotary se aprind pe 23 februarie

La data de 23 februarie, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Rotary International şi a 25 de ani de luptă pentru combaterea poliomielitei, cluburile Rotary din Districtul 2241 România şi Republica Moldova vor sărbători dubla aniversare într-un mod deosebit, prin iluminarea unor clădiri reprezentative. Pentru aniversarea a celor 105 ani de la naşterea ideii rotariene, cele 92 de cluburi din România şi Republica Moldova ale Districtului 2241 pregătesc evenimente prin iluminarea unor instituţii administrative, clădiri culturale şi instituţii de învăţământ. Acest mod de a celebra este conceput cu scopul de a promova principiile de bază ale organizaţiei Rotary Internaţional, luminile de pe clădiri simbolizând rolul pe care organizaţia îl are la nivel mondial pentru dezvoltarea comunităţilor, din prisma importanţei campaniei împotriva poliomielitei, program desfăşurat de Rotary Internaţional din anul 1985.

Până astăzi, Rotary Internaţional a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza împotriva poliomielitei mai mult de 2 miliarde de copii din 122 ţări ale lumii. Rotary încearcă să strângă 200 milioane de dolari, în contrapartida donaţiei de 350 milioane de dolari venită de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, până acum strângându-se 100 milioane de dolari.

În cadrul acestui program mondial, Rotary luptă alături de OMS, UNICEF şi  CDC (US Centers for Disease Control and Prevention), scopul final fiind acela al eradicării poliomielitei la nivel global până în anul 2012.

O altă importantă semnificaţie a datei de 23 februarie datează din anul 1905, când Paul Harris, considerat fondatorul Rotary, s-a întâlnit la Chicago cu prietenii săi  Gustavus Loehr şi Silvester Schiele. În cadrul întâlnirii, care a reprezentat punctul de început al Rotary, cei trei au discutat despre experienţele lor şi despre planurile de viitor pentru întâlnirile clubului. Într-o perioadă scurtă de timp, principiile membrilor Rotary, de prietenie, probitate morală şi dorinţa de a servi mai presus decât propriile interese, şi-au găsit adepţi la nivel mondial. În 1910 Paul Harris devine primul preşedinte al Rotary International, de atunci criteriul “un preşedinte, un an” aplicându-se şi la nivelul rotarian cel mai înalt.

Scopul iniţial al Rotary a fost acela de a fonda o organizaţie bazată pe ideea de prietenie, probitate morală şi profesionalism. Organizarea a fost deosebit de simplă, motiv pentru care se menţine şi în prezent, membrii clubului fiind aleşi pe criteriile calităţii morale si înaltelor standarde  etice în viaţa socială, de familie şi afaceri.

La momentul actual, Rotary International numără 1,2 milioane de membri organizaţi în peste 33.000 de cluburi din aproximativ 200 de ţări. Pe lângă numeroasele proiecte umanitare pe care le-a iniţat de-a lungul timpului, fundaţa Rotary International este recunoscută pentru programele sale educaţionale şi artistice, precum şi prin faptul că membrii săi activează pentru dezvoltarea comunităţilor aflate în dificultate..

Despre Rotary în România

La nivel districtual, organizaţia Rotary International este reprezentată în estul Europei de District 2241 România Republica Moldova. Acesta este alcătuit din 92 de cluburi – cu peste 2700 de membri-care îşi au sediul în majoritatea oraşelor mari din cele două ţări pe care le reprezintă.

Istoria Rotary în România începe în primăvara anului 1929 când, la Bucureşti, a luat fiinţă primul Club Rotary din România, din initiativa lui Christian Penescu- Kertsch, cel dintâi preşedinte. Cu nouă cluburi, în anul 1936 se creează Districtul românesc, care primeşte numărul 84. Efectul activităţii şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării, dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă de regimurile autoritare din toată ţara.

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinţează Clubul Rotary Bucureşti. La 1 iulie 1996, România este definită de Rotary International drept „zonă de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova pentru ca, în mai puţin de trei ani, numărul cluburilor să ajungă la 30. Se înregistrează şi două premiere absolute: primul club Rotary la Chişinău şi cel de-al doilea club de gen într-un oraş românesc, în Capitală înfiinţându-se Clubul Rotary Bucureşti – Continental.

Acţiunile rotariene au adus în România si Moldova aproape şase milioane de dolari în şase ani, drept pentru care reobţinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International şi preşedintele Carlo Ravizza au decis ca în România şi Republica Moldova cluburile Rotary vor face parte din districtul numărul 2241. În prezent peste 2700 de rotarieni se întâlnesc în cele 92 de cluburi, cultivând spiritul caritătii şi bunăvointei.

Comunicat de presa

Prof. univ. dr. Daniel Condurache

Guvernator District 2241 România şi Republica Moldova

În 1988, poliomielita infecta aproape 1.000 de copii în fiecare zi. În 2008, mai mult de 2.000 de cazuri au fost raportate pentru intregul an. Utilizand această cronologie interactiva (vezi foto) poti vedea istoria acestei boli din 1580 î.Hr. până în prezent. Contribuţia dumneavoastră generosa poate ajuta la scrierea capitolul final: eradicare.

We cannot display this gallery

1

Voteaza articol:
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
· 6.966 afisari
Publicitate
Targul National Imobiliar

  1. Frumos!

  2. am fost afectata de aceasta boala nu se trateaza , groaznic din 1957 incerc sa supravietuiesc cu greu -poate se va eradica si cei 1% .

Ce parere ai?