vineri, 5 martie 2010

Publicat in Proiecte propuse

Cantonul Schiel din Busteni

Voteaza articol:
(11 voturi, medie: 4,82 din 5)
Încarc...
· 9.386 afisari

vedere 6Motto: “Nu poti pretui daca nu cunosti”

BELVEDERILE DIN SINAIA

Dupa ce in aprilie 1882 fratii Carol si Samuel Schiel pun piatra de temelie a Fabricii de Hârtie din Busteni, incepând cu anul 1904 este demarat un program amplu de modernizare si extindere a intreprinderii. Astfel, pentru acoperirea consumului sporit de masa lemnoasa, in 1907 exploatarile forestiere se extind, in afara de Valea Azugii aparând si exploatarile din Valea Retevoiului si Valea Ialomitei-Bolboci. Pentru transportul lemnului din valea Ialomitei, din zona padurii Cocora, la Busteni, s-a realizat un funicular cu o lungime de 16 km. care trecea peste masivul Bucegi. Finalizat in 1909, funicularul era considerat la acea epoca o importanta realizare tehnica, de remarcat fiind cele doua deschideri ample: ”primul balans” de 450m. peste Valea Urlatorii, ” si al doilea balans” de 1000m imediat sub creasta Jepilor Mari dar si schimbarea de directie de 160 de grade de la Winkel (unde carucioarele treceau de pe cabluri pe sine si erau impinse manual), necesara pentru a ocoli Claia Mica.

Cantonul Schiel a fost construit pe creasta, ca punct de observare si de supraveghere al traseului funicularului, putând cuprinde in raza vizuala toate aceste trei puncte critice. Un pic mai sus de canton, chiar in sa, s-a amenajat si o rampa intermediara de descarcare folosita mult timp atât pentru aprovizionarea curenta a cabanelor din zona dar si pentru transportarea materialelor necesare edificarii Monumentului Eroilor de pe vârful Caraiman. Aflat la capatul unuia dintre cele mai cunoscute si frecventate trasee turistice din Bucegi, Cantonul Schiel este si azi un loc de binemeritat popas dupa ascensiunea dificila din zona ”la scari” sau inainte de a coborâ de pe platoul Bucegilor pe valea Jepilor Mari.

Dupa plecarea fratilor Schiel si inchiderea funicularului, Cantonul Schiel a fost abandonat si ”pasat” de colo-colo, trecând in timp din adiministrarea cabanei Piatra Arsa, in cea a Primariei, fiind revendicat de Fabrica de Hârtie si mai apoi dat in grija Salvamontului din zona.

Azi, Cantonul Schiel este al nimanui, sau cel putin asa arata. iti asumi un mare risc daca vrei sa privesti panorama vaii Prahovei, caci trebuie sa calci cu mare grija pe ceea ce a mai ramas din ampla terasa de lemn orientata spre Jepii Mari. Cladirea este ferecata, neângrijita si arata neospitalier. Ferestrele si usile, cele care au mai ramas, sunt blocate cu obloane si drugi de fier ruginit. Celelalte au fost vandalizate iar camerele au devenit depozite de gunoi. Nu te intâmpina nimeni, alimentarea cu curent a fost taiata iar fântânita de la intrare s-a colmatat si a secat de mult. Este un mod ciudat de a promova si de a face turism european intr-o statiune turistica denumita pe buna dreptate ”Poarta Bucegilor”. Gresita mi se pare si atitudinea pasiva, uneori ignoranta fata de adevaratele valori mostenite de comunitatea locala.  MARE PACAT !

Si chiar daca nu aveti puterea sa reparati cladirea, sa-i redeschideti ferestrele sau sa inlocuiti lemnul podelei spre a salva Cantonul Schiel de la o moarte lunga si dureroasa, salvati-l macar de singuratate si nu-l ocoliti! Salutati-l deci cu respectul pe care il merita si va va rasplati cu o minunata panorama asupra vaii Prahovei si a orasului Busteni ghemuit la poalele Bucegilor.

panorama

vedere 4

vedere 1

vedere 3

vedere 2

vedere 5

Arh.MANEA Nicolae Dan

Voteaza articol:
(11 voturi, medie: 4,82 din 5)
Încarc...
· 9.386 afisari
Publicitate
Targul National Imobiliar

 1. marian ilie says:

  Ar fi frumos daca ne-ar da voie sa-l restituim umanitatii !

 2. Acel Canton este al tuturor si totusi al nimanui! Cei raspunzatori de aceasta cladire sunt cei de la Ocolul Silvic Sinaia. Nu exista scuza ca nu pot repara macar terasa…doar lemnul este obiectul lor de activitate!
  Din pacate, cei cu putere de decizie nu inteleg ca valorile comunitatii locale trebuie ingrijite si integrate in diferite categorii de turism!
  Anul acesta se implinesc 100 de ani de la ridicarea „Silului” cum il numesc montaniarzii! Cladirea se incapataneaza sa reziste, chiar daca vantul i mai zboara cate o tabla din acoperis sau inghetul-dezghetul i mai macina din tencuiala. Cineva il va reabilita pana la urma, sunt sigur de asta!

 3. Multumesc foarte mult pentru acest articol, de fiecare data cand am trecut prin Busteni sau am urcat pe Jepii Mari am fost intrigat de fabrica de hartie si funicular dar niciodata nu mi-au fost clare anumite aspecte. Un articol grozav.
  Si da, ar trebui facut ceva pentru reabilitarea Cantonului Jepi…

 4. PAPADOPOL GHEORGHE says:

  Ma doare sufletul si nu pot uita cit am muncit sa intretin cantonul timp de 23ani poate primarul din BUSTENI va avea initiativa de a reface acest reper turistic si nu il va vinde cedin,d intereselor anumitor persoane.Cantonul a fost al orasului BUSTENI si trebuie sa ramina al orasului.

Ce parere ai?