Rotary International

28644-rotary-promo-1020

4wheel

CE ESTE ROTARY ?

Rotary International este o organizatie mondiala de oameni din viata profesionala si de afaceri. Oameni care îsi dedica viata serviciilor umanitare, oameni care sunt exemple atât în afaceri cât si în viata privata, oameni care încurajeaza, stimuleaza si întretin bunavointa si întelegerea mondiala.

Cultivarea acestor idealuri se afla în mâinile Cluburilor Rotary individuale, în care oameni cu aceste gânduri se întâlnesc pe un fond de prietenie. Reprezentantii acestor idealuri, deci, sunt acele persoane individuale, barbati si femei ai Rotary, care demonstreaza aceste principii si idei Rotariene în aria lor de influenta. În lume sunt aproximativ 1,2 milioane de Rotarieni, în mai mult de 29.000 de cluburi din 160 de tari.

Scopul Rotary consta în dorinta de a ajuta („A servi mai presus de sine”).

Rotary încearca sa atinga acest scop prin:

* întretinerea prieteniei ca pe o oportunitate de a-i ajuta pe ceilalti;
* aderarea nu doar la înalte si etice principii în viata proprie si în afaceri, ci si recunoasterea valorii fiecarei activitati care se dovedeste folositoare umanitatii;
* întarirea si stimularea activitatilor responsabile private, atât profesionale cât si publice, pentru membrii Rotary;
* cultivarea bunavointei pentru întelegerea internationala, cât si a pacii omenirii, prin comunitatea mondiala a profesiilor umane, unite prin dorinta de a ajuta.

Rotary International este condus la nivel mondial de un Presedinte si un Bord Director, pe tari Rotary este impartit in Districte, Romania si Republica Moldova face parte impreuna din Districtul 2241 care este condus de un Guvernator iar la nivel zonal sunt Cluburi conduse de Presedinti.

Definitia Rotary
Rotary este o organizatie de lideri de afaceri si profesiuni, uniti la nivel mondial, care furnizeaza servicii umanitare, ce aplica standarde etice inalte in toate vocatiile si ajuta la construirea bunavointei si pacii mondiale.

Exista aproximativ 1,2 milioane Rotarieni, membrii ai unuia din cele peste 29 000 cluburi Rotary, din 161 de tari.

Originea numelui Rotary
Numele Rotary a fost ales pentru a reflecta obiceiul, din primele zile ale primului Club Rotary din Chicago, de a schimba locul intalnirilor intre birourile membrilor clubului. Aceasta rotatie, parte integranta a conceptului original al fondatorului a fost facuta astfel incat sa primeasca membrii cu profesii diferite, pentru a promova afacerile, dar cresterea rapida a clubului a facut curand acest obicei imposibil.

Obiectul  Rotary
Obiectul Rotary este de a incuraja si a gazdui idealul de servicii pe baza unei intreptinderi eficiente si, in particular, de a incuraja si gazdui:

PRIMUL: Dezvoltarea cunostintelor ca oportunitati de servicii
AL DOILEA: Standarde etice inalte in afaceri si profesii, recunoasterea meritelor profesiilor folositoare si demnitatea ocupatiei fiecarui Rotarian ca o oportunitate de a servi societatii.
AL TREILEA: Aplicarea idealului de servicii in fiecare Rotarian, in afaceri si in viata in comunitate;
AL PATRULEA: Avansarea intelegerii, bunavointei si pacii internationale printr-o lume de afaceri unite si prin profesionisti uniti in idealul de servicii

Cai de a servi in Rotary
Din1927, programul Rotary s-a desfasurat pe Patru Cai de a servi.

Aceste cai sunt :
Servicii de Club
Servicii Vocationale
Servicii Comunitare
Servicii Internationale

Cunoasterea Cailor de a Servi in Rotary

Servicii de Club
Serviciile de Club include scopul activitatilor pe care Rotarienii le sustin in cluburile lor, cum ar fi serviciile in comitete, propunerea indivizilor pentru a deveni membrii si intrunirea cerintelor intalnirilor.

Servicii vocationale
Serviciile vocationale se focalizeaza pe oportunitatea pe care o au Rotarienii de a-si reprezenta profesiile, precum si eforturile lor de a promova constiinta vocationala si inaltele standarde etice in afaceri.

Servicii comunitare
Serviciile comunitare include scopul activitatilor pe care Rotarienii sunt de acord sa le sustina pentru a imbunatati calitatea vietii in comunitatea din care fac parte.

Servicii internationale
Serviciile Internationale descriu activitatile pe care Rotarienii le desfasoara pentru a creste intelegerea, bunavointa si pacea mondiala.

Testul celor Patru Cai

Adoptat de Rotary in 1943
Creat de catre Rotarian Herbert J. Taylor in 1932 atunci cand a fost solicitat sa preia conducerea unei firme care se afla in pragul falimentului.
Una din cele mai tiparite si citate declaratii de etica in afaceri, din lume.
A fost tradusa in mai mult de 100 limbi straine si publicata in 1000 de moduri.

”Unul si lucrurile pe care le gandim, spunem sau facem:

1. Este acesta Adevarul?
2. Este Drept pentru toti cei implicati
3. Va duce la sporirea bunavointei si la o mai buna prietenie?
4. Va fi benefic pentru toti cei implicati? “

Declaratia Rotarienilor in afaceri si profesie
Adoptata de catre Consiliul Legislativ Rotary International  in 1989.
Telul sau :
Sa furnizeze ghiduri specifice pentru standarde etice denumite Obiectul Rotary. To provide more

Ca Rotarian implicat intr-o afacere sau profesie, este de asteptat ca:
Sa consider vocatia mea ca o alta oportunitate de a servi;
Sa fiu credincios literii legii si spiritului codurilor etice ale vocatiei mele, legilor tarii mele si standardelor morale ale comunitatii mele;
Sa fac tot ce imi sta in putere pentru  a spori imaginea vocatiei mele si pentru a promova cele mai inalte standarde etice in vocatia aleasa;
Sa fiu corect fata de angajatorul meu, agajatii mei, asociati, concurenti, clienti, publicul larg si toti cei cu care am relatii de afaceri sau profesionale;
Sa recunosc onoarea si respectul datorat tuturor ocupatiilor care sunt folositoare societatii;
Sa imi ofer talentele vocationale: sa furnizez oportunitati pentru tineri, sa muncesc pentru inlaturarea nevoilor celorlalti si pentru a imbunatati calitatea vietii in comunitatea din care fac parte;
Sa ader la onestitate in publicitate si in toate reprezentarile  publice in ceea ce priveste afacerea sau profesia;
Sa nu caut garantii de la un coleg Rotarian, privilegii sau avantaje care nu se acorda in mod normal intr-o relatie de afaceri sau profesionala.

Declaratia misiunii Rotary
Misiunea Rotary International este de a asista si ghida Rotarienii si Cluburile Rotary in atingerea Obiectivelor Rotary, de a asigura  relevanta continua a Rotary, si de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, de a creste activitatile de servicii ale individului si a grupurilor, cele care cresc calitatea vietii si deminitatea umana, prin incurajarea  inaltelor standarde etice, si crearea unei mai bune intelegeri intre oameni, cu scopul de a cauta pacea mondiala.

Motto-ul Rotary
A servi mai presus de tine insuti
Profita mai mult cel care serveste mai mult

Adoptat ca motto oficial la Conventia RI din 1950
In 1989, Consiliul Legislativ al RI a desemnat “ A servi mai presus de tine insuti” ca motto principal.

Roata Rotary
Prima emblema a Rotary a fost o simpla roata de vagon, reprezentand civilizatia si miscarea si a fost desenata in 1905 de catre Montague Bear.
In 1923, a fost adoptata roata actuala cu 24 de ebose si 6 spite.
Un mod de a semnifica ca “roata este un muncitor, nu un lenes”
La Conventia RI Convention in 1929, albastrul regal si auriul au fost alese o culori oficiale.

Membru in Rotary
Calitatea de Membru intr-un Club Rotary este pe baza de invitatie si se bazeaza pe paradigma fondatorului de a alege un reprezentant din fiecare afacere, profesie sau institutie din comunitate.

Principiile Calificarii

Obisnuit, se asigura ca membrii dintr-un club cuprind o intersectie a vietii profesionale si de afaceri din comunitatea din care fac parte.

Calificarea descrie fie principala afacere sau serviciu profesional al organizatiei in care  ea/el munceste sau principala activitate proprie a Rotarianului in cadrul organizatiei.
Determinate de activitati sau servicii catre societate mai degraba decat de pozitia detinuta de individ in particular.
Sta la baza unei camaraderii a serviciilor bazate pe diversitatea intereselor, si cauta sa previna predominanta in club a oricarui grup.

Fondatorul Rotary
Paul P. Harris, un avocat, a fost fondatorul Rotary, primul si cel mai important club de servicii din lume.
Nascut in Wisconsin, SUA la data de  19 aprilie 1868 pe 23 Februarie, 1905, Paul Harris a format primul club cu alti trei oameni de afaceri, Silvester Schiele, negustor de carbune; Gustavus Loehr, inginer minier si Hiram Shorey, croitor
A numit noul club „Rotary” deoarece membrii se intalneau prin rotatie in diferite locuri de afaceri.

Rotary International si alte organizatii
Rotary International a colaborat cu multe organizatii umanitare sau civice, precum si cu agentii guvernamentale ale multor natiuni in eforturile sale de a imbunatati conditia umana.
Reprezinta un excelent exemplu de ceea ce pot realiza aceste parteneriate: programul PolioPlus. Lansat in 1985, in colaborare cu OMS, Centrul de Control al Bolilor SUA (CDC) si UNICEF.

____________________________________

REGULAMENTUL CLUBULUI ROTARY

___________________________________________________

Definiţii

1. Board:Comitetul de Directori ai acestui club.
2. Director:Membru al Comitetului de Directori.
3. Membru:Membru al acestui club, altul decât membru de onoare.
4. RI:Rotary Internaţional.
5. An rotarian: Perioada de 12 luni care începe la 1 Iulie.

6. The Sergeant-at-arms: Membru,serveşte ca ofiţer de protocol şi respectarea regulamentelor.

Articolul 1- Comitetul de Directori

1a.Conducerea executivă a clubului este asigurată de Comitetul de Directori format din:

 • Presedintele în exercitiu al Clubului;
 • Vicepreşedinte – preşedinte al Comisiei ptr. Acţiuni Internaţionale;
 • Presedintele ales – preşedinte al Comisiei ptr. Acţiune Internă;
 • Presedintele anterior;
 • Secretar;
 • Trezorier;
 • Preşedinele Comisiei ptr. Acţiuni de interes Public şi Profesional;
 • Preşedintele Comisiei pentru Proiecte şi Matching Grant-uri.

1b. Sergeant-at-arms este ofiţer al clubului,ales de Comitetul de Directori dintre membrii clubului,în săptămâna următoare alegerii conducerii executive.

1c. Comitetul pentru Nominalizări este format din ultimii 5(7) preşedinţi ai clubului şi este convocat de preşedintele în exerciţiu în perioada 15-25 noiembrie.

Articolul 2 – Alegerea Directorilor

2a. Comitetul pentru Nominalizări va pregăti pentru adunarea anuală lista persoanelor propuse pe funcţii pentru alegerea în Comitetul de Directori care intră în atribuţii de la 1Iulie precum şi nominalizarea pen tru succesorul preşedintelui ales.

2b. În cadrul adunării anuale a clubului,care va avea loc până la 31 decembrie,se va realiza supunerea la vot a listei de propuneri pe funcţii  prezentat de Co-mitetul pentru Nominalizări.În cadrul aceleiaşi adu-nări anuale va fi prezentată nominalizarea succeso-rului preşedintelui ales.

2c. Persoanele astfel alese împreună cu preşedintele care îşi termină mandatul alcătuiesc Comitetul-ales de Directori.

2d. Orice funcţie vacantă în Comitetul de Directori va fi preluată prin activitate de ceilalţi Directori.

2e. Orice funcţie vacantă în Comitetul-ales va fi preluată prin activitate de ceilalţi Directori-aleşi.

2f. Comitetul-ales al clubului se va reuni în prima săptămână din ianuarie şi va alege dintre membrii clubului pentru funcţia de Sergeant-at-arms.

2g. Calităţile de care are nevoie un membru al clu-bului ROTARY pentru a fi Preşedinte, sunt:

 • Flexibilitate;
 • Toleranţă;
 • Să împărtăşească răspunde-rea,fiind pregătit să o împartă cu celelalte persoane din  conducerea clubului;
 • Să se impună prin autori-tate spirituală;
 • Să fie conciliator;
 • Să fie prietenos şi înţelegător;
 • Să fie creator;
 • Să păstreze un echilibru de forţe;
 • Să stimuleze iniţiativele membrilor din di-feritele Comisii;
 • Să reprezinte o sursă de încurajare şi de motivare.

Articolul 3 – Obligaţiile Comitetului şi ale Ofiţerilor

3a. Comitetul de Directori al clubului este obligat ca în cadrul ultimei întruniri din trimestru să analizeze starea organizatorică a membrilor clubului în func-ţie de îndeplinirea următoarelor obligaţii statutare:

– prezenţa minim 60% pe total conform regle-mentărilor Rotary Int’l dar nu mai puţin de 25% prezenţă la întâlnirile săptămânale;

– plata cotizaţiei 100% trimestrial;

– activitatea în cel puţin o comisie.

În baza analizei Comitetul de Directori va transmite membrilor în culpă scrisoarea de avertizare şi va a-duce la cunoştinţa clubului,în prima întrunire din tri mestrul următor,lista membrilor care au fost averti-zaţi.Concomitent va supune aprobării membrilor clu bului propunerile nominale de excludere a membri- lor cu două scrisori de avertizare consecutive pre- cum şi a membrilor care sunt sub baremul de 25% la toate cele trei obligaţii luate în analiză.

3b. Preşedinte.Este obligaţia preşedintelui de a or-ganiza şi prezida întrunirile săptămânale ale clubu-lui şi cele lunare ale Comitetului de Directori pre-cum şi:

convoacă în perioada 15-25 noiembrie Comi-tetul de Nominalizări:

în luna ianuarie prezintă clubului analiza acti-vităţii Comisiilor pe semestrul trecut;

–     în luna iunie întocmeste un raport detaliat asu pra situatiei Clubului, înainte de expirarea manda-tului .

3c. Preşedinte-ales.Stabileşte împreună cu Comite tul-ales şi prezintă până la 15 mai Programul ptr. noul an rotarian şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli.

Pe întreaga perioadă cât este pe această funcţie or-ganizează şi conduce Comisia ptr. Acţiuni Interne.

3d. Vicepreşedinte. Este obligaţia vicepreşedintelui de a organiza şi prezida întrunirile săptămânale ale clubului şi cele lunare ale Comitetului de Directori

în absenţa preşedintelui. Pe întreaga perioadă cât este pe această funcţie organizează şi conduce Comisia ptr. Acţiuni Internaţionale.

3e. Secretar. Îi revin îndatoririle mentionate în Manualul Secretarului.

3f. Trezorier. Obligatiile Trezorierului sunt:

 • Gestionează toate fondurile clubului;
 • Colecteazã toate cotizaţiile şi taxele aferente membrilor clubului;
 • Întocmeşte şi avizează contractele de sponso-rizare;
 • Urmăreşte derularea contractelor de sponsori-zare din punct de vedere financiar;
 • Urmăreşte derularea contractelor de Matching Grant din punct de vedere financiar;
 • Întocmeşte/avizeazã deconturile rezultate în ur-ma activităţilor clubului;
 • Asigură interfaţa cu Băncile.
 • Înainte de retragerea din funcţie, Trezorierul va pre-da noului Trezorier sau Preşedintelui, toate fonduri-le, registrele de evidenţă sau orice proprietate a clu-bului.

3g. Sergeant-at-arms. Îndeplineste sarcinile care îi revin în funcţia pe care o deţine şi cele primite din partea preşedintelui sau a Comitetului.

Articolul 4 – Întrunirile clubului

4a. Întrunirea anuală. Se va ţine o întrunire anualã a clubului în luna decembrie în cadrul căreia se vor aproba prin vot nominalizările pentru Preşedintele şi Comitetul de Directori pentru anul Rotarian urmă tor şi va fi prezentat preşedintele-nominalizat.

4b. Întrunirea semi-anuală.Întrunirile semianuale ale clubului se vor ţine în ultima săptămână a lunii ianuarie şi în ultima săptămână a lunii iunie.

4c. Întrunirile săptămânale. Clubul se va aduna cu regularitate o dată pe săptămână în ziua de vineri  la ora 18.00, în locaţia aleasa in prealabil.

În caz de urgenţă sau pentru motive serioase,Comi-tetul va putea schimba ziua în cursul aceleiaşi săptă-mâni,ora şi ziua obişnuitã a reuniunii sau locul pen-tru întîlnirea sãptamânalã sau sã suprime întîlnirea în caz cã aceasta se suprapune unei sãrbãtori lega-le,în caz de deces al unui membru al Clubului,etc…

4d. Quorum. Întrunirea săptămânală a clubului se poate ţine dacă sunt prezenţi minim 1/3 din membrii clubului.

4e. Prezenţa. Toţi membrii, exceptând membrii de onoare sau membrii scuzaţi conform articolului 8, secţiunile 3 şi 4 din Statutul standard al clubului, trebuie sã fie cu statut de prezent sau absent, şi pre-zenţa poate fi acceptată în cazul participării la cel puţin 60% din timpul alocat întrunirii săptămânale sau în cazurile prevăzute în Statutul  standard, art.8, secţ.1 şi 2.

4f. Întrunirile Comitetului. Întrunirile regulate ale Comitetului vor avea loc o dată pe lună la locul şi ora anunţată de preşedinte.Majoritatea simplă a di-rectorilor constituie quorum ptr. întrunirea Comite-tului.

Articolul 5 – Taxe şi Cotizaţii

5a. Valoarea taxei de admitere în Clubul ROTARY ….. este de ……USD si se achitã înaintea ceremoniei de admitere.

5b.Valoarea cotizaţiei lunare,din care se achită coti-zaţia către Rotary International,Districtul Romania -Moldova 2241,Fundaţia Rotary International Roma-nia,revista The Rotarian,Council on Legislation este (începând cu 01.09.2005) de 30 USD.

5c. În cazul participării Clubului la o acţiune inter-naţională de schimb de tineri,membrii clubului vor suporta costurile aferente stagiului acestuia(ora), în teritoriul Clubului.

Articolul 6 – Metoda de Votare

6a. Toate actiunile Clubului ROTARY Braşov se vor vota deschis, “viva voce”, exceptând alegerea Comitetului de Directori, care se va desfãşura prin vot confidential.

Articolul 7 – Comisiile clubului

7a. În cadrul Clubului ROTARY  vor  activa următoarele Comisii:

Comisia pentru Actiune Internã cu:

 • Subcomisia de creştere a prezenţei
 • Subcomisia de clasificare,primiri şi dezvoltare numericã
 • Subcomisia pentru crearea şi menţinerea cluburilot ROTARACT şi INTERACT
 • Subcomisia programe de activitãţi şi protocol
 • Subcomisia de informare rotarianã, Bule-tinul clubului& paginã Internet şi legãtura cu mass media

Comisia ptr. Actiuni de Interes Public şi Profesional cu urmãtoarele subcomisii:

 • Subcomisia de dezvoltare umanã şi de dezvoltare comunitarã& protecţia me-diului
 • Subcomisia pentru parteneriat şi promovarea acţiunilor pe linie profesionalã şi sensibilizare profesionalã

Comisia pentru Actiuni Internationale cu urmãtoarele subcomisii:

 • Subcomisia ptr. proiecte internaţionale privind tineretul
 • Subcomisia ptr. acţiuni de interes public internaţional
 • Subcomisia ptr. Fundaţia Rotary şi programul PolioPlus
 • Comisia pentru Proiecte şi Matching Grant cu urmãtoarele subcomisii:
 • Subcomisia de proiecte şi surse de finanţare
 • Subcomisia ptr. Matching Grant-uri

7b. Comisiile vor fi formate din preşedintele de co-misie şi cel puţin 3 membrii.

7c. Comisiile/subcomisiile funcţionează în cadrul unei anumite direcţii de acţiune, aşa cum se stipulează în Regulamentul clubului sau în sarcinile suplimentare stabilite de către Preşedintele clubului sau de către Comitetul de Directori .

7d. Comisiile/subcomisiile nu vor întreprinde nici un fel de acţiune până ce nu se va întocmi un raport care va fi supus spre aprobare Comitetului de Directori.

7e. Preşedintele Clubului se va asigura cã preşedin-ţii de comisie vor coordona activitatea Comisiilor respective.

7f. Preşedintele Clubului va încuraja comitetele să îi atragă în diversele acţiuni pe rotarienii ce nu au fost repartizaţi unor comisii.

7g. Comisiile vor stabili la începutul fiecãrui an Rotarian:

a). Ce îşi propune clubul pentru noul anul Rotarian;

b). Cum se pot implica noii membri ai clubului;

c). Dacã sunt programe sau proiecte din  anul ante-rior neterminate şi care necesitã a fi reanalizate;

d). Dacã este necesar ca unele comisii sã-şi coordo-neze activitatea.

Articolul 8 Acţiunile Comisiilor Clubului

8a. Comisia ptr. Acţiuni Interne. Îşi asumă respon-sabilitatea pentru toate acţiunile interne.Prin preşe-dintele Comisiei supraveghează şi coordonează ac-tivitatea subcomisiilor stabilite să se ocupe de anumite faze ale acţiunilor interne.

8a.1. Rolul Subcomisiei de creştere a prezenţei

8a.2. Rolul Subcomisiei de clasificare,primiri şi dezvoltare numericã

8a.3. Rolul Subcomisiei pentru crearea şi menţi-nerea cluburilot ROTARACT şi INTERACT

8a.4. Rolul Subcomisiei ptr. programe de activitãţi şi protocol

8a.5. Rolul Subcomisiei de legătură cu mass-me dia,informare rotarianã, Buletinul clubului şi paginã Internet

8b. Comisia ptr. Actiuni de Interes Public şi Pro-fesional. Îşi asumă responsabilitatea pentru toate ac ţiunile de interes public şi profesional.Prin preşe-dintele Comisiei supraveghează şi coordonează ac-tivitatea subcomisiilor stabilite să se ocupe de anumite faze ale acestor acţiuni.

8b.1.Rolul Subcomisiei de dezvoltare umană şi de dezvoltare comunitară & protecţia mediului

8b.2 Rolul Subcomisiei pentru parteneriat şi pro-movarea acţiunilor pe linie profesională şi sensibi-lizare profesională

8c. Comisia ptr. Acţiuni Internaţionale. Îşi asumă responsabilitatea pentru toate acţiunile internaţiona- le.Prin preşedintele Comisiei supraveghează şi co-ordonează activitatea subcomisiilor stabilite să se ocupe de anumite faze ale acţiunilor internaţionale.

8c.1. Rolul Subcomisiei ptr. proiecte internaţio-nale privind tineretul

8c.2. Rolul Subcomisiei ptr. Fundaţia Rotary şi programul PolioPlus

8c.3. Rolul Subcomisiei ptr. acţiuni de interes pu-blic internaţional

8d. Comisia ptr. Proiecte şi Matching Grant. Îşi asu mă responsabilitatea de înregistrare şi selectare a propunerilor de proiecte,propune căi de asigurare şi creştere a fondurilor ptr. acestea,propune şi urmă-

reşte colaborarea cu cluburi externe pe aceste teme.

8d.1. Rolul Subcomisiei de proiecte şi surse de finanţare

8d.2. Rolul Subcomisiei ptr. Matching Grant

Articolul 9 Permiterea Absenţei

9.a În baza unei cereri,bine motivate,către Comitetul de Directori,permiterea absenţei poate fi acordată scuzând respectivul membru de la prezenţa la întrunirile clubului pentru o perioadă determinată.

Articolul 10 Finanţe

10.a Cu ocazia primei şedinţe a Comitetului de Di-rectori se va elabora un plan de buget pentru a putea asigura fiecãrei comisii sau activitati un fond de rul-ment corespunzãtor.

10.b Trezorierul va trebui să depună toate fondurile clubului într-o bancă numită de Comitet.

10.c Plăţile din fondurile clubului  se vor efectua pe bază de documente justificative semnate de către Preşedinte / Vicepreşedinte şi Trezorier.

10.d Fiecare cheltuială care nu a fost prevăzută în buget,sau,poate,căreia i s-a alocat o sumă insufici-entă, indiferent de gradul de urgenţă, trebuie să fie aprobată în cadrul Comitetului.

Articolul 11 Primirea de noi membrii

11a. Numele potenţialului membru, propus a fi membru activ sau onorific,va fi trimis Comitetului, în scris, prin Secretarul Clubului.Propunerea este păstrată confidenţial.

Comitetul se va asigura,prin subcomisia de primiri, că propunerea respectă cerinţele de clasificare şi de a fi membru al Clubului, conform Statutului.

Comitetul clubului va aproba sau dezaproba,în baza avizului subcomisiei de primiri,propunerea în curs de maxim 15 zile de la primirea acesteia şi va noti-fica cãtre cei care au făcut propunerea, prin secreta-rul clubului,decizia sa.

Dacă decizia Comitetului este favorabilă, potenţia-lul membru va fi informat despre scopul ROTARY şi despre drepturile şi responsabilităţile ce decurg din calitatea de membru al Clubului ROTARY.Du-pă aceasta, i se va solicita potenţialului membru să semneze o cerere de admitere în  Club şi permisiu-nea sa,dacă este propus ca membru activ,ca sã fie dată public membrilor Clubului numele şi clasifica-rea propusă.

Dacã nu există nici o obiecţiune scrisă din partea unui membru al Clubului (excepteazã membri de onoare),în urmãtoarele 7 zile de când a fost fãcutã publicã intentia de admitere, aceastã persoanã, dupã plata taxei de admitere în Club şi în avans a cotiza- ţiei pe 6 luni ,este considerată membru activ ales al Clubului.

Dacă însă o asemenea obiecţiune este dată Comite-tului,aceasta se va supune la vot în şedinţa imediat următoare.Dacă obiecţiunea este votată împotrivă,a-ceastă persoană,dupã plata taxei de admitere în club şi în avans a cotizaţiei pe 6 luni, este considerată membru activ ales al Clubului.

După alegere,preşedintele clubului va organiza pri-mirea noului membru, secretarul îi va înmâna legi-timaţia de membru si va raporta la ROTARY Inter national,noul membru.

11b. Subcomisia care se ocupã cu informatia Rotary, îi va pune la dispoziţie noului membru literatura spe cifică care să-l ajute a se integra în Club.

11c. Propunerile sunt considerate valabile dacã sunt fãcute de doi membrii activi ai Clubului,care accep-tã sã devinã sponsori garanţi ai persoanei propuse. Garantarea moralã şi materialã se face pentru o pe-rioadã de un an de zile.

11d. Membrii activi nu pot propune mai mult de 4 persoane în decursul unui an rotarian,dar este obli-gatoriu ca fiecare membru activ să propună cel pu-ţin o persoană pentru acceptarea în club.

Articolul 12 Rezoluţii

12a. Nici o rezoluţie sau moţiune care implicã o o-bligaţie  a clubului nu va fi luată în considerare fără o validare prealabilă a Comitetului.

12b. O asemenea rezoluţie sau moţiune,dacă este propusă într-o întrunire a Clubului, se va transmite, fără discuţii,aprobării Comitetului.

Articolul 13 Programul Clubului

13a. Calendarul anului Rotarian reprezintă un cadru natural pentru activitatea de programare,inclusiv de introducere a noii tematici a Organizaţiei ROTARY International, odatã cu debutul noului mandat.

13b. Întrunirile săptămânale curente trebuie să aibă o ordine de zi,păstrându-se însă şi o rezervă de timp pentru anumite comunicări,vreun alt program sau pentru discuţii libere între membrii clubului.

13c.Întrunirile vor urmãri, în principiu, urmãtoarele etape:

 1. Discuţii libere între membri;
 2. Deschidere;
 3. Timp alocat Preşedintelui;
 • Prezentarea oaspeţilor;
 • Probleme interne ale Clubului (doar când este necesar,şi se recomandă a fi reduse la minim);
 • Noi membri;
 • Felicitări;
 • Aniversări;
 • Onoruri;
 • Informaţii ROTARY;
 • Anunţuri;
 • Probleme speciale.

IV.       Program-Conferenţiar temă

V.       Închiderea întrunirii

Articolul 14 Amendarea şi Gestionarea Regulamentului

14a. Acest Regulament poate fi amendat în cadrul oricărei şedinţe săptămânale a clubului,care întruneş te quorumul de prezenţă,cu 2/3 din voturile celor prezenţi.

14b. Notificările privind amendamentele propuse vor fi trimise prin poştă electronică tuturor mem-brilor clubului cu cel puţin 10 zile înainte de sedinţa în care acestea vor fi discutate.

14c. Nu poate fi făcut nici un amendament la prezen tul Regulament care nu este în armonie cu Statutul Clubului ROTARY, Statutul si Regulamen-tul ROTARY International.

14d. Gestionarea Regulamentului intră în atribuţiile preşedintelui Comisiei ptr. Acţiuni Interne.

Articolul 15 Anexele Anuale la Regulament

15a. Anexa nr.1 cuprinde calendarul anului rotarian cu activităţile obligatorii:

 • Ianuarie

– Luna de Sensibilizare Rotary;

– Preşedintele va efectua analiza semes-trială a activităţilor Comisiilor.

– Întrunirea Semianuală

 • Februarie       –  23 februarie Ziua Mondialã a Armoniei si Pãcii;
 • Martie             –  Sãptãmâna Mondialã Rotaract;
 • Aprilie             –  Luna Publicaţiilor;
 • Mai                  –
 • Iunie

– Raportul Preşedintelui asupra situaţiei clubului;

– Întrunirea Semianuală;

 • Iulie                –
 • August           – Luna Primirii de Noi Membri
 • Septembrie   – Luna Activităţilor pentru Tineret
 • Octomberie   – Luna Acţiunilor pe Linie Profesională
 • Noiembrie     – Comitetul de Nominalizări
 • Decembrie    – Întrunirea Anuală alegeri

15b. Anexa nr.2 va cuprinde membrii Comitetului nominalizaţi pe funcţii.Ea va actualizată de secreta-rul clubului până la data de 10 iulie ale fiecărui an şi va fi în vigoare pe perioada anului rotarian.

15c. Anexa nr.3 va cuprinde structura comisiilor şi subcomisiilor şi nominalizarea pe funcţiile de preşedinte comisie şi coordonator subcomisie.Anexa nr.3 va fi actualizată de preşedintele clubului pînă la data de 15 iulie.

15d. Anexa nr.4 va cuprinde proiectele majore ale clubului cu derulare pe mai mulţi ani rotarieni,con-tinuate din anul precedent sau cu începere în anul în curs.În dreptul fiecărui proiect vor fi trecuţi rotarie-nii responsabili ai proiectului.Anexa nr.4 va fi actu-alizată până la data de 30 iulie de preşedintele în e-xerciţiu.

15e. Anexa nr.5 va cuprinde propunerile Comitetu-lui de Nominalizări şi devine validă după aprobarea în Întrunirea Anuală luna decembrie.Anexa nr.5 es-te responsabilitatea preşedintelui în exerciţiu.

===========================================

IMPORTANT: Se poate vizualiza acest raport si in varianta PDF, daca dati click  AICI sau daca copiati urmatorul link in browserul dumneavoastra de Internet:

https://www.rotarybvp.ro/wp-content/uploads/pdf/regulamentul-clubului-rotary.pdf

ATENTIE: Daca nu aveti instalata pe calculatorul d-voastra aplicatia Adobe Acrobat puteti vizualiza raportul in conditii optime dor prin instalarea acestui plugin care este distribuit in mod gratuit de catre Adobe si poate fi descarcat de AICIhttp://get.adobe.com/reader/

Ce parere ai?